top of page

התכווננות להתחלה חדשה

- תהליך התכווננות משמעותי לקראת כל פרק של התחלה חדשה -



מילות הקדמה


הבוקר במסעדת החוף האהובה עליי בקופנגן, פגשתי עורך דין ישראלי, שהקדים את משפחתו המגיעה לחופשה, ואיכשהו די מהר נכנסנו למה שהוא הגדיר כשיחת עומק :) שנינו כבר תיירים חוזרים על החוף הזה, ראינו וחווינו הרבה ממה שיש לו להציע. קמים כל בוקר לאותה תמונה, לאותם מאכלים, לאותה השגרה... ואז נשאלה בחלל השאלה: מה דרוש כדי ליהנות? מה צריך לקרות כדי להגדיר את החופשה כטובה? שאלה שהייתי עסוקה בה לא מעט בשבוע שחלף, מאז שנחתתי על האי; כי לצערי, בימים האינטנסיביים שקדמו לחופשה עצמה (בנסיבות טובות כמובן :) ), לא הייתי ממש פנויה לעסוק בה ולא התפניתי לשים לי איזושהי התכווננות פנימית למה אני רוצה באמת להפיק מהחופש הזה.

 

כאשר אנחנו מתחילים דבר מה ללא הגדרת יעד או כוונה, קיימת סבירות גבוהה כי ה"דבר" יסחוף אותנו ושמאוד בקלות נמצא את עצמנו מנוהלים יותר מאשר מנהלים את הימים שלנו ואת סך החוויות שלנו. הדבר נכון גם כשמדובר בשגרת חיים "רגילה" של בית ועבודה, וכן, גם כשמדובר בחופשה. נקודה חשובה למי מאתנו שמתכננים לצאת לחופשה בחגים...

 

חשוב לומר, שגם אם לא הגדרנו מטרות מראש וזיהינו פתאום שאנחנו "נסחפים" לכיוונים שלא מתאימים לנו - תמיד אפשר לעצור ולהתכוונן. ממש כמו המשפט "כל עוד הנר דולק, אפשר לתקן". אגב, זה בדיוק מה שאני אישית עשיתי במהלך השבוע הראשון שלי באי. גם "נחתתי" וגם התכווננתי.

 

והנה כמה תובנות שזיקקתי לטובת תהליך התכווננות משמעותי - לקראת כל פרק חדש בחיינו:


 

אז, בואו נעבור יחד על מספר דרכים ואפשרויות לעבודה עם קלפים (גם) במרחב האימון האישי והקבוצתי....

מוזמנים ליישם עם המטופלים או המתאמנים שלכם, או עם הקבוצות שאתם מלווים.  

תהנו 🧡

1. כתיבת "טיוטה" בהמשכים

לאפשר ולזכור שמדובר בתהליך התכווננות מתמשך

דבר ראשון, שנוכחתי שוב להיזכר ולדעת, כי פעולת ההתכווננות היא תהליך מתמשך ולא רק דבר שאנחנו יכולים באמת "להגדיר ולשחרר". וזה דבר שחשוב לזכור, כי הרבה פעמים כשאנחנו מתחילים תהליך מסוים, כמו עבודה חדשה, תחום עיסוק חדש, מערכת יחסים חדשה, התמקמות באזור מגורים חדש, שינוי סטטוס, וכן, וגם שנה חדשה - יש לנו לעתים את התפיסה שמה שנגדיר לעצמנו בתהליך הצבת היעדים והחזון – הוא שיהיה. שזה מחייב.

 

אני פוגשת בקליניקה לא מעט שנמצאים בשלב הזה, מכירה מקרוב ומלווה את התחושה הזו. ואני נוכחת גם לראות עד כמה זה מכניס אוויר לנשימה לדעת שכל מה שאנחנו מגדירים הוא בגדר טיוטה. כזו שמתאימה ומדויקת לעכשיו. כזו שאנחנו אוהבים ומחוברים אליה, אבל עדיין טיוטה, וככזו, הרי שהיא גם ניתנת לשינוי ולשכתוב.

 

היופי בכך, הוא שכשאנחנו ניגשים להגדרת המטרות שלנו בפחות "יראת קודש", היד יותר קלה על הדף. יש יותר חופש וקלילות ואז יש גם יותר מקום לתשוקות, פחות שיתוק מהחשש לטעות.  אני אוהבת לדמות את התהליך הזה לציור איכותי בשמן, רב שכבתי, שנעשה בהמשכים – והתוצאה שלו בהתאם :) 

אז מזמינה אתכם בראש ובראשונה, כשאתם כותבים חזון או מגדירים מטרות (לשנה החדשה ובכלל), לומר לעצמכם בלב, שזוהי רק טיוטה, שתוכלו לשכתב בכל עת. שימו לב מה נפתח ומה מתאפשר...


2. חיבור למשאבים פנימיים ונקיטת פעולה

חיבור פנימי לכוחות ולאיכויות שלנו ייתן מעוף לתהליך

דבר שני, שחשוב לזכור בתהליך של התכווננות (אפרופו שיתוק וחשש לטעות...) – זה לדאוג להתחבר באופן יזום למשאבים הפנימיים שלנו – לכוחות, לאיכויות, לעוצמות וליכולות שלנו.

ברגעים שבהם אנחנו פחות מחוברים למשאבים שלנו – כל חזון או התכווננות שנעשה עשויים להיות חסרי מעוף של ממש. כי כשתחושת הערך שלנו נמוכה, לרוב חסר בנו גם האומץ הנדרש בכדי לנוע ולהעז ולעתים קרובות אפילו בכדי לדמיין את עצמנו בנקודת יעד של הגשמה (והיום, זה כבר דבר ידוע, שהדמיון חשוב לא פחות מהמעשה, לטובת יצירה של מציאות רצויה...).

 

מכאן, שחשוב שבשעה שאנחנו רוצים להתכוונן לטובת יצירת מציאות חדשה ומיטיבה בחיינו, נהיה יותר ערים לחיבור שלנו למשאבים באותו רגע נתון. יותר מכך, נקיטת פעולה יזומה שתעלה בנו את תחושת הערך – תתרום בצורה משמעותית ליכולת שלנו לחלום מעבר למגבלות ה"כאן ועכשיו" הנראים לעין.

 

אז מה ניתן לעשות כדי להתחבר למשאבים שלנו?

ראשית, אפשר למנות או לכתוב לעצמנו עשרה דברים שאנחנו טובים בהם או דברים שכבר השגנו.

שנית, אפשר לבקש מחבר או אדם קרוב למנות בפנינו ולהזכיר לנו את היכולות וההישגים שלנו. 

אפשרות נוספת, שאני אישית הכי אוהבת – היא פשוט עשייה. בעיניי, אין עדות יותר ממשית ומחברת למשאבים, מאשר לקום ולעשות דבר מה. רגע אחרי שאני חוזרת מפעילות ספורטיבית כמו שיעור פילאטיס, הליכה או ריצה, רגע אחרי שאני יוצרת או כותבת דבר מה, רגע אחרי שאני עושה שיחת ייעוץ משמעותית עבור אדם קרוב, רגע אחרי שאני מבצעת איזושהי משימה שחשובה לי – אז זה הזמן הטוב ביותר להתיישב ולכתוב את המטרות שלי, את תמונת החזון העתידית שלי. עשייה היא הבוסט הטוב ביותר לתחושת ערך שאני מכירה. היא מחברת אותי במיידית הלכה-למעשה ליכולות שלי. ועם זה, אי אפשר להתווכח ;)

 

אז מזמינה אתכם, רגע לפני שאתם מתיישבים להתכוונן לקראת השנה השנה החדשה (ובכלל) - לבדוק מה שלום המשאבים הפנימיים שלכם ולעשות פעולה שתחבר אתכם אליהם.


3. שילוב טכניקות וכלים עוקפי מודע

התחברות לרצונות הפנימיים באמצעות כלים השלכתיים

דבר שלישי ואחרון, הוא לאפשר לעצמנו לנוע מעבר לגבולות ההיגיון ולמגבלות המיינד המודע בשעה שאנחנו מתכווננים קדימה. אפשרות טובה לעשות זאת, היא באמצעות כלים וטכניקות עוקפות חשיבה מודעת, כמו תהליכי כתיבה אינטואיטיבית, טיפול באומנות לסוגיו ועבודה עם קלפים טיפוליים.

 

בשביל להבין למה זה חשוב לגעת בחומרים שאינם מודעים בהקשר של התכווננות קדימה, נחזור לרגע לשאלה שבה פתחנו, שעלתה על החוף בקופנגן (זוכרים? :) ) - מה דרוש לנו כדי ליהנות? ואולי אפילו נרחיב אותה ל - מה דרוש לנו כדי להיות מאושרים?

מזמינה אתכם לבדוק רגע עם עצמכם - האם אתם יודעים לענות על השאלה הזו? באמת? אני בכוונה מתעכבת על השאלה הזו, כי עם השנים, אני יותר שמה לב, שבעומק שלה, השאלה הזו היא לא באמת פשוטה להרבה אנשים. ואני לא מדברת על התשובה ה"נכונה", אלא על התשובה הפנימית והעמוקה עליה.

 

השאלה הזו מתחברת כמובן גם לעיתוי שבו אנחנו נמצאים, פתח השנה החדשה. עיתוי שבו אנחנו מאחלים ומבקשים לעצמנו שנה טובה. אבל מה זו שנה טובה בשבילנו? מי מחליט מה טוב? מה קובע מה מספיק טוב? האם מדובר על הטוב "הישן והמוכר" או בכלל על טוב "חדש ומרגש"? האם אנחנו מבקשים לעצמנו עוד מאותם הדברים שאנחנו טובים ומצליחים בהם? או גם דברים שטרם התנסינו בהם? האם יש בנו את העוז או בכלל את התשוקה לבקש את מה שאנחנו באמת רוצים?

ושאלת השאלות – עד כמה אנחנו באמת מודעים למה שאנחנו באמת רוצים?

 

בהקשר זה, יש לומר שהרצונות והמשאלות שלנו מושפעים לא רק מגורמים חיצוניים ומנורמות חברתיות ותרבותיות, אלא גם ממגבלות המיינד המודע שלנו. הרי איך נוכל לרצות משהו, אם המודע שלנו כלל אינו מודע לאפשרות שהוא יהיה קיים? או איך נוכל לייצר סיפור עתידי כשהוא אינו חלק מהסיפור הקיים שלנו על עצמנו, על החיים שלנו ועל היכולות שלנו? אז זהו, שישנה דרך. והיא מתחילה עמוק בתוכנו, בחלקי הנפש הלא-מודעים שלנו.  

 

הנפש שלנו מכירה ויודעת הרבה יותר ממה שאנחנו מחזיקים בתודעה שלנו. בתוך חלקי הנפש שלנו שאינם מודעים לנו, חי לו גם המדריך הפנימי שלנו. זה שיודע. זה ששולח לנו רמזים על הדרך והכיוון להתפתחות שלנו, באמצעות החלומות שלנו ובדרכים אחרות. המדריך הזה, יודע לתקשר בשפה של סמלים ותמונות - שפה המכילה בטיבה הרבה יותר ממה שמילים יכולות להכיל.

זו הסיבה שאני אוהבת לשלב בקליניקה שלי מתודות שאינן רק שיחה ודיבור, אלא גם עבודה עם תחושות הגוף (החוויה הסומטית) וטכניקות לעבודה עם סמלים ומטאפורות – כמו עבודה עם חלומות וקלפים טיפוליים – טכניקות שאני גם מלמדת כבר מעל לעשור. כאשר אנחנו עובדים עם סמלים ומטאפורות, אנחנו למעשה מתקשרים בשפת הלא-מודע שלנו ומאפשרים לתכנים מהרבדים הלא-מודעים לעלות למודע.

 

אז אם נחזור לנושא של התכווננות ולשאלה עד כמה אנחנו באמת מודעים לרצונות האמיתיים שלנו - הרי שתהליך מודעות שבו אנחנו עובדים עם חלקי נפש שאינם מודעים, יכול לסייע לנו להתחבר לאותם רצונות פנימיים ואפילו להעלות על פני השטח גם רצונות שאנחנו לא בהכרח "מודים" בהם; רצונות שחמקו מהעין המודעת, משום שנתפסו בעינינו כלא ראויים (בהווה או בעבר) או שלא תאמו את התפיסות שלנו לגבי עצמנו ולגבי היכולות שלנו (לגבי מה אנחנו כן ומה אנחנו לא).

 

אני נדהמת בכל פעם מחדש לגלות, איך עבודה משמעותית עם קלפים, למשל, יכולה די בקלות יחסית להנגיש לאדם את הרצונות הפנימיים החבויים שלו. ממליצה לכל אדם לחוות זאת לפחות פעם אחת.

 

אז לסיום, מזמינה אתכם במסגרת תהליך ההתכווננות שלכם לשנה החדשה (ובכלל) – לשלב כלים עוקפי מודע כלשהם – כתיבה אינטואיטיבית, ציור ואמנות פלסטית, קלפים, עבודה סומטית, וכיו"ב – תבחרו לעצמכם את האמצעי ואת המדריכים אליהם אתם מתחברים, אבל אל תוותרו לעצכם על החלק הזה בתהליך.


 

אז לסיכום...

לסיכום, אלו השלבים, לטובת תהליך התכווננות משמעותי:

1.     להגדיר ולהתכוונן – רצוי להעלות על הכתב.

2.     להתחבר למשאבים פנימיים ולנקוט פעולה.

3.     לשלב תהליך התכווננות שאינו מודע (בשילוב טכניקות וכלים עוקפי מודע).

4.     להתבונן לאורך הזמן במה שהגדרנו ולשכתב.


הכנתי לכם גם תרגיל קצר ומשמעותי המיישם את כל העקרונות עליהם כתבתי – תרגיל לעבודה עם קלפים לטובת תהליך של התכווננות וחיבור לרצונות ולתשוקות - כולל סרטון הדרכה מתנה שילווה אתכם שלב שלב :)


ומי שרוצה ללמוד אתי את קסמם של הקלפים הטיפוליים

- יש מסע שכזה, בן שבעה מפגשים, שמתחיל לאחר החגים.

יש שתי הכשרות בוקר וערב. כל הפרטים כאן. 

 

 

מאחלת לכולנו שנה טובה והתחלות מיטיבות, בכל מובן שתבחרו :)

מוגש באהבה,

הילה גבאי 🧡

פסיכולוגית ופסיכותרפיסטית אדלריאנית

מנחה סדנאות הכשרה לעבודה עם קלפים

16.9.22


Comments


3D Balloons

רוצה ללמוד לעבוד עם קלפים טיפוליים?

bottom of page